Kormányzati igazgatási szünet az SZTNH-nál

Magyarország Kormánya a kormányzati igazgatásról szóló törvény alapján kormányzati igazgatási szünetet rendelt el a kormányzati igazgatási szervek körében 2023. december 27-29-ig. E döntés a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát is érinti, így tevékenységünk 2023. december 27. és 29. között szünetel. A Hivatal egyes szervezeti egységei előtt az ügyintézés az alábbiak szerint módosul:

 

Ügyfélszolgálat, könyvtár

Az Ügyfélszolgálat az érintett időszakban beérkező ügyfélmegkeresésekre 2024. január 2-án kezdi meg elkészíteni a választ, ugyancsak ekkortól lesz mód megkezdeni az ebben az időszakban benyújtott kérelmek érdemi feldolgozását. Az igazgatási szünetben az Ügyfélszolgálat telefonon sem lesz elérhető. 
Az igazgatási szünetben és a január 2-tól 5-ig tartó időszakban az Ügyfélszolgálaton szünetel a személyes ügyfélfogadás, és a Frecskay János Szakkönyvtár is zárva tart. A zárva tartás ideje alatt lejáró kölcsönzések határidejét a könyvtár automatikusan meghosszabbítja.
Az Ügyfélszolgálat és a Szakkönyvtár január 9-től a szokásos nyitvatartási rend szerint fogadja a személyesen érkező ügyfeleket.
 

Hatósági ügyintézés

2023. december 27. és 29. között a hivatal minden szervezeti egységében szünetelni fog az ügyintézés, a postai küldemények átvétele, illetve az iratok személyes átvétele az iktatóban.
Az érintett időszakban az iratok benyújtásának lehetőségei:
- elektronikusan a hivatal honlapján keresztül a megfelelő űrlapok használatával (https://ugyintezes.sztnh.gov.hu/eBej2/step1); 
- papíralapon a hivatal székházában üzemelő automata érkeztető készüléken (ügyfélterminálon) keresztül (1081 Bp. II. János Pál pápa tér 7.);
- telefaxon.
Amennyiben az ügyfelek számára eljárási cselekmény teljesítésére, nyilatkozattételre vagy hiánypótlásra rendelkezésre álló határidő utolsó napja a kormányzati igazgatási szünet időtartamára esik, a határidő – ideértve az elsőbbségi nyilatkozat megtételére és a megváltoztatási kérelmek előterjesztésére nyitva álló határidőt is – 2024. január 2-án jár le.
Az ügyfelek számára rendelkezésre álló, 2024. január 2-át követően lejáró határidőkbe azonban beleszámít az igazgatási szünet időtartama is.
Az SZTNH előtti hatósági eljárások ügyintézési határidejébe – ideértve a megváltoztatási kérelmek bíróságra történő továbbításának határidejét is – nem számít bele a kormányzati igazgatási szünet időtartama.

 

Hatósági szolgáltatások

Az SZTNH által biztosított szabadalmi, védjegy- és mintaoltalmi szolgáltatások ügyintézési idejébe nem számít bele a kormányzati igazgatási szünet időtartama. Az igazgatási szünet alatt beérkező megrendelések visszaigazolása is szünetel, ezek a megrendelések 2024. január 2-i megrendelési nappal fognak az SZTNH rendszerébe bekerülni.
 

Szakértői testületek

Az Iparjogvédelmi Szakértői Testület, valamint a Szerzői Jogi Szakértő Testület tevékenysége a kormányzati igazgatási szünet ideje alatt szünetel. Az ebben az időszakban benyújtott szakvélemény elkészítése iránti kérelmek feldolgozása csak 2024. január 2. napján kezdődik meg.

 

A kormányzati igazgatási szünet miatt fellépő esetleges kellemetlenségek miatt ügyfeleink megértését és türelmét kérjük, egyúttal kellemes karácsonyt és boldog új esztendőt kívánunk!

2023/12/22